woensdag, 19. mei 2010 - 9:51

OM eist 8 jaar tegen verdachte van verkrachting en aanranding bejaarden

Alkmaar

Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft dinsdag acht jaar celstraf geëist tegen een 43-jarige man voor het verkrachten van een hoogbejaarde vrouw, het verkrachten van een minderjarig meisje en twee pogingen tot verkrachting van twee andere bejaarde vrouwen.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de slachtoffers het onbevangen genieten van de onbezorgde oude dag heeft ontnomen. Bovendien gaat het om slachtoffers die zich veilig waanden in hun eigen huis. Verder zijn de slachtoffers in alle gevallen kwetsbaar, zij hebben een geringe weerbaarheid en de verdachte had lichamelijk en/of geestelijk overwicht over hen.

De dader sloop veelal in de zomermaanden laat in de avond of vroeg in de ochtend de woningen van de slachtoffers binnen, waar die in bed lagen of op het punt stonden naar bed te gaan.

De man uit de gemeente Koggenland zou in augustus 2004 een toen 81-jarige vrouw in haar aanleunwoning in Berkhout hebben verkracht. Hij kon de woning binnenkomen doordat de deur niet was afgesloten. Hij droeg een zwarte doek over zijn hoofd en verkrachtte de vrouw tweemaal.

Eind juli 2005 probeerde hij een toen 81-jarige vrouw in haar aanleunwoning in Wognum te verkrachten. Ook hier droeg de verdachte een zwarte muts/doek. Zij wist hem door te slaan en te gillen te verjagen.

In februari 2008 trachtte hij een 84-jarige vrouw in haar aanleunwoning in Hoogkarspel te verkrachten. Ook hier bleef het bij een poging. De verdachte nam de benen toen het slachtoffer begon over een niet-bestaand alarm.

Verder wordt de man verdacht van het meermalen misbruiken van zijn minderjarige stiefdochter, in een periode van zes maanden.

De officier van justitie heeft in de eis ook rekening gehouden met het feit dat er door deskundigen geen uitspraken te doen zijn over de kans op herhaling. De officier meent echter dat er door de aard van de feiten en de frequentie gevaar voor herhaling is. Daarom moet de straf volgens haar, naast vergelding, ook tot doel hebben om de maatschappij en met name de zwakkeren (bejaarden en kinderen) zo lang mogelijk tegen de verdachte te beschermen.

De verdachte werd vorig jaar aangehouden na een dna-match.

De rechtbank Alkmaar doet op 1 juni uitspraak.
Provincie:
Tag(s):