donderdag, 11. februari 2010 - 11:08

OM eist gevangenisstraf diefstal goederen uit autoracesport

Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag gevangenisstraffen geëist tegen een 46-jarige en een 24-jarige man uit Vijfhuizen. De verdachten, vader en zoon, moesten voorkomen op verdenking van het verduisteren, helen en witwassen van veel goederen uit de autoracesport.

De vader hoorde 23 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de zoon eist de officier van justitie 20 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Het tweetal wordt ervan verdacht dat zij tussen eind november 2006 en begin september 2009 in de arrondissementen Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Alkmaar een groot aantal goederen uit autoracesport hebben geheeld. Na hun aanhouding op 3 september 2009 trof de politie voor ruim een ton aan waardevolle gestolen goederen aan in een loods in De Zilk. De 24-jarige verdachte huurde deze loods en gebruikte de loods samen met zijn vader. Volgens de verdachten klusten zij in de loods als hobby aan race BMW’s.

In de loods stonden gereedschapskarren, banden en velgen van de merken Michelin en Pirelli, een motorblok en nog vele andere auto-onderdelen. Al de aangetroffen spullen zijn professionele goederen die worden gebruikt door raceteams. Zo deden meerdere bekende racestallen aangifte van diefstallen uit hun trailers op het race circuit van Zandvoort. Ook werden er meerdere gestolen BMW’s aangetroffen in de loods.

Volgens de officier van justitie wisten de verdachten dat de spullen van diefstal afkomstig waren, maar schaften zij gedurende enkele jaren puur uit winstbejag deze spullen aan. Het OM benadrukt dat dit ernstige strafbare feiten zijn. Zo houd je diefstal van goederen in stand en maak je het dieven makkelijk om hun gestolen goederen kwijt te kunnen. Helen is daarom net zo’n ernstig feit als diefstal. Naast het helen en witwassen van gestolen goederen, verdenkt de officier hen ook van het verduisteren van auto’s.

De zaak kwam aan het licht nadat begin september 2009 meerdere eigenaren van renstallen in de autosport aangifte deden van inbraken in de opleggers. Een van de aangevers had gehoord dat er in een garagebox in De Zilk mogelijk gestolen goederen stonden van zijn oplegger. Nadat agenten op 2 september door een kier in de loods keken, zagen zij daar autsportgerelateerde goederen staan. De dag daarop besloten de agenten weer langs de loods te gaan en troffen daar vader en zoon aan. In de loods zagen zij een gestolen witte bus staan. Hierop werd het tweetal aangehouden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.
Provincie:
Tag(s):