zaterdag, 17. juli 2010 - 13:08

OM eist tot 2,5 jaar celstraf voor roofovervallen

Roermond

Het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond heeft vrijdag tot 2,5 jaar celstraf geëist tegen twee van roofovervallen verdachte mannen.

Een 20-jarige Weertenaar stond terecht voor een overval op een taxibedrijf in Weert op 10 januari van dit jaar. Het OM eiste tegen deze man 24 maanden celstraf waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast vorderde het OM verplicht reclasseringstoezicht.
Bij de eis is rekening gehouden met het feit dat de verdachte first offender is en volgens de psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar.

De Officier van Justitie achtte bewezen dat de verdachte, nadat een taxi hem van een discotheek naar huis bracht, thuis een keukenbijl ophaalde en onder dreiging hiervan de taxichauffeur geld afhandig wilde maken. De chauffeur liep hierbij letsel op.

Een 36-jarige Amsterdammer, woonachtig te Weert, stond terecht voor een overval op een tankstation in zijn woonplaats op 13 april van dit jaar. Tegen hem eiste het OM 30 maanden celstraf waarvan 10 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast vorderde het OM dat de verdachte zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering en dat een civiele vordering van 350 euro aan het slachtoffer moet worden toegewezen.

De Officier van Justitie achtte bewezen dat de verdachte om 06.00 uur, direct na opening van het tankstation, op de toonbank sprong en onder dreiging van een mes de pompbediende dwong tot afgifte van geld. Het slachtoffer is inmiddels gestopt met werken en ondervindt nog dagelijks psychisch hinder van de overval.

Bewakingsbeelden legden de gehele overval vast en waren kort hierna beschikbaar op onder andere Youtube en in diverse traditionele media. In de (regionale) media leverde dit een debat op over de privacy van verdachten en slachtoffers en het verspreiden van opsporingsbeelden anders dan door het bevoegd gezag.

De rechter zal op 30 juli uitspraak doen in beide zaken.
Provincie:
Tag(s):