woensdag, 6. oktober 2010 - 16:34

OM:Vrijspraak twee medeverdachten zaak Dirk Post

De officier van justitie heeft woensdag in Lelystad in de strafzaak tegen de 13-jarige en 14-jarige medeverdachten in de zaak Dirk Post vrijspraak gevorderd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De officier is van mening dat het de twee jongens niet strafrechtelijk kan worden verweten dat zij de moord op Dirk Post hadden kunnen voorkomen. Daarnaast zijn zij ook niet opzettelijk behulpzaam geweest (medeplichtigheid) bij zijn dood.

Hoewel uit het onderzoek is gebleken dat door de hoofdverdachte meermalen is gezegd dat hij Dirk wilde gaan doden, hebben zij niet de inschatting gemaakt dat de hoofdverdachte dit serieus van plan was.

Zij hadden dit voornemen onder de gegeven omstandigheden mogen opvatten als ‘stoere jongenspraat’. Bij deze afweging heeft de zeer jeugdige leeftijd van de verdachten meegespeeld, toen 12 en 13 jaar.

Nadat bij het zien van het mes duidelijk werd dat de hoofdverdachte zijn plan serieus ging uitvoeren, kon niet meer van de twee verdachten worden verlangd dat ze iets konden doen om de hoofdverdachte te weerhouden. Daarbij is van belang dat zij op dat moment zelf ook bang waren en vanwege die angst zijn gevlucht.
Provincie:
Tag(s):