donderdag, 21. januari 2010 - 10:23

Onderzoek bevestigt nut van vroegtijdige glaucoomscreening

Rotterdam

Glaucoom is een veel voorkomende ziekte leidend tot gezichtsvelduitval. Beginnende gezichtsvelduitval blijft echter vaak onopgemerkt.

Veel patiënten ontdekken de ziekte pas nadat er al uitgebreide schade is opgetreden. Al meer dan tien jaar screenen optometristen van het Optometristen Collectief Rijnmond echter onder toezicht van Het Oogziekenhuis Rotterdam patiënten in hun winkels.

Recent onderzoek van Remco Stoutendijk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) geeft aan dat systematische preventieve screening op glaucoom een gunstig effect heeft op het voorkómen van blindheid door glaucoom. Prof.dr. Hans Lemij, oogarts van Het Oogziekenhuis: “Ongeveer een vijfde van de mensen wordt door ons opgeroepen en bij ongeveer 3 tot 5% wordt glaucoom gediagnosticeerd.”

Rotterdamse samenwerking Oogziekenhuis met optometristen succesvol
Prof.dr. Hans Lemij van Het Oogziekenhuis Rotterdam: “Het is goed nieuws dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat het traject dat wij meer dan 10 jaar geleden met de optometristen in de optiekwinkels ingeslagen zijn de moeite waard lijkt te zijn”.

“Door de samenwerking die wij opgebouwd hebben, kunnen patiënten snel gezien worden zonder dat zij eerst naar het ziekenhuis hoeven te komen. Aantallen over bij hoeveel mensen blindheid in die tien jaar voorkomen is, zijn moeilijk exact te geven. De samenwerking heeft echter ongetwijfeld een belangrijke bijdrage geleverd.“ Het Oogziekenhuis hoopt dan ook van harte dat deze vorm van oogzorg zich na de publicatie van dit onderzoek verder uitbreidt over Nederland.

Eenvoudig en pijnloos onderzoek

Gert Schop van Den Daas Optiek van de Strevelsweg in Rotterdam is als één van de pioniers betrokken geweest bij de start van de onderzoeken: “Wanneer wij bij iemand een verdachte oogdruk constateren of wanneer we van de klant horen dat glaucoom in de familie voorkomt, adviseren we te onderzoeken. Dat onderzoek is pijnloos en voor de klant betrekkelijk eenvoudig te ondergaan.”

Online verzending uitslagen

De gevonden waardes worden via internet naar Het Oogziekenhuis Rotterdam gemaild en daar wordt besloten of de patiënt wel of niet gezien moet worden door de oogarts.

Rotterdam Zorgstad

Samen met o.a. Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Optometristencollectief Rijnmond maakt de gemeente Rotterdam zich sterk voor een stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. De zorgsector is een zeer belangrijke pijler onder de Rotterdamse economie en op dit moment goed voor 17% van de totale werkgelegenheid in Rotterdam, in totaal 55.000 arbeidsplaatsen. Naar schatting ligt de bruto-omzet van de sector in Rotterdam van 2,5 miljard euro per jaar.
Categorie:
Tag(s):