donderdag, 4. februari 2010 - 20:55

Ontslag cipier is terecht

Den Bosch

Een medewerker van de penitentiaire inrichting (PI) Vught mag voorlopig worden ontslagen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch donderdag bepaald. De PI ontsloeg de man omdat hij onder meer onherroepelijk is veroordeeld wegens onverzekerd rijden en dit niet heeft gemeld bij zijn werkgever.

De man werkte sinds 2003 bij de PI Vught. Zijn werkgever vernam in september vorig jaar dat de man wegens een veroordeling voor het onverzekerd autorijden zeven dagen met een elektronische enkelband zou moeten rondlopen. Bovendien bleek hij eerder te zijn veroordeeld voor feiten uit de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) en had hij dit niet gemeld bij zijn werkgever. Volgens de PI is er daarom sprake van zeer ernstig plichtsverzuim.

Volgens de man is het besluit om hem te ontslaan disproportioneel en heeft de overtreding niets te maken met een goede functievervulling. De voorlopige voorzieningenrechter oordeelt echter dat nu de man tot aan de Hoge Raad is veroordeeld voor een overtreding inzake de WAM, vaststaat dat hij een strafblad heeft met een veroordeling tot twee weken hechtenis, waarvan een week voorwaardelijk.

Volgens de rechter heeft de man de normen die gelden bij de PI Vught overtreden. De man was ervan op de hoogte dat zijn werkgever van hem integer gedrag verwacht en daar groot belang aan hecht.

Het oordeel van de voorzieningenrechter is een voorlopig oordeel: De zaak kan in een bodemprocedure worden aangebracht. De voorzieningenrechter acht het echter vooralsnog niet waarschijnlijk dat het ontslagbesluit van de PI in een dergelijke procedure zal worden vernietigd.
Provincie:
Tag(s):