zaterdag, 10. april 2010 - 10:42

Ontsnapte gaswolk DSM zichtbaar in Ardennen

Sittard-Geleen

De gaswolk die vrijdagochtend bij Chemelot in Geleen was ontstaan, is later die dag in de Ardennen weer zichtbaar geworden. Naar aanleiding van de ontsnapping van deze gaswolk zijn de brandweer in Duitsland en België direct geïnformeerd.

De gaswolk bestond uit een kleurloos (stikstofoxide) en een gekleurd gedeelte (stikstofdioxide). Het kleurloze gedeelte reageert met zuurstof tot het gekleurde stikstofdioxide. Dit is een langzaam proces dat pas vele kilometers verderop kan ontstaan. Het gevolg hiervan was dat de gaswolk boven de Ardennen weer zichtbaar werd. Verdere afhandeling van dit incident vindt plaats door de Belgische overheden.

De gaswolk kwam vrijdagochtend rond 06.00 uur vrij bij een kunstmestfabriek op het Chemelot terrein in Geleen. De emissie vond plaats toen de fabriek werd stilgelegd ten gevolge van een procesverstoring. De wolk had een geel/oranje kleur en bewoog zich langzaam, op grote hoogte, in zuidoostelijke richting.

In de loop van de ochtend is de wolk opgelost in de hogere luchtlagen en was rond 09.30 uur nauwelijks nog zichtbaar. Hiermee was en is er geen effect op de leefomgeving ontstaan.
Provincie:
Tag(s):