vrijdag, 12. maart 2010 - 15:11 Update: 08-07-2014 1:05

Ook Van Basten wil spelregels veranderen

Amsterdam

(Elfvoetbal) Nadat eerder deze week Louis van Gaal al een pleidooi hield om de spelregels te veranderen, lanceert nu Marco van Basten zijn ideeën om het voetbal te verbeteren. De meest ingrijpende wijziging: buitenspel afschaffen.

Van Gaal pleitte onder meer voor een gladiatorenduel in de verlenging. Hierbij moet elke ploeg elke vijf minuten een speler naar de kant halen. Bovendien sprak Van Gaal zijn voorkeur uit voor het afschaffen van de ingooi ten faveure van een intrap en het invoeren van technologische hulpmiddelen voor de scheidsrechter. Van Basten wil de ingooi gewoon behouden en over de verlenging à la Van Gaal is Van Basten terughoudend.

De voormalig trainer van Ajax heeft wel een ander ingrijpend proefballonnetje. "Ik denk dat het een goede overweging is om buitenspel helemáál af te schaffen. Het spel zal er niet veel door veranderen. Topvoetbal is een soort veredeld handbal geworden. Als het zonder buitenspel iets makkelijker zou worden om door zo'n handbalverdediging heen te breken, dan komt dat de attractiviteit ten goede. Het enige wat je zou moeten regelen is dat een spits niet de hele tijd voor de neus van een keeper blijft hangen. Daar moet je dan een nieuw regeltje voor opstellen."

Van Basten wil niet zoals Van Gaal de penaltyreeks afschaffen. Wel pleit hij voor een variant. "Een penaltyreeks is hard. Maar iedereen is eraan gewend. Ik zou er wel een variant op los willen laten: de shoot-out. Een speler die van een meter of twintig alleen op de keeper af dribbelt. Daarmee blijf je dicht bij het voetbal en tegelijkertijd bied je kijkers toch wat meer attractiviteit", zegt hij in het AD.
Categorie:
Tag(s):