zaterdag, 30. januari 2010 - 10:08

Oorlogsheld kapitein Kroon verdacht van drugsgebruik

Den Bosch

Marco Kroon wordt verdacht van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie. Vorig jaar kreeg de kapitein voor zijn heldhaftig optreden in Afghanistan nog de Militaire Willems-Orde. Dit meldt het Brabants Dagblad vandaag.

Zowel Kroon als zijn partner zijn vrijdag op het politiebureau in Den Bosch verhoord.

Al vanaf oktober zouden politie en marechaussee Kroon al in de gaten hebben. Het zou gaan om cocaïnegebruik, zowel van de kapitein zelf als van de bezoekers van het café Vinny, de kroeg die Kroon in Den Bosch exploiteert.

In een reactie op het gebeuren laat het ministerie van Defensie weten geschrokken te zijn van het bericht dat Kroon wordt verdacht en verhoord. In het Brabants Dagblad heeft Kroon deze week de verdenkingen ontkend, zo schrijft het AD vandaag en citeert Kroon: "Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café gehandeld werd. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt.''

Vorig jaar werd Kroon tijdens een plechtige ceremonie op het Binnenhof in Den Haag door Koningin Beatrix tot Ridder in de Militaire Willems-Orde geslagen. Het was voor het eerst in ruim vijftig jaar dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu.

In 2006 gaf Kroon leiding aan een peloton dat meerdere gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan. Voor de manier waarop Kroon deze acties uitvoerde, kreeg hij de onderscheiding.
Provincie:
Tag(s):