maandag, 7. juni 2010 - 21:03

Oorzaak uitvallen motor Boeing 737 blijkt vogels

Amsterdam

In een voorlopig rapport is vastgesteld dat zondagavond het uitvallen van een van de motoren van de Boeing 737 van Royal Air Maroc is veroorzaakt door een aanvaring met vogels. Het incident vond plaats tijdens de start vanaf Schiphol.

Vogelaanvaringen zijn in de luchtvaart niet ongewoon. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 21.000 vogelaanvaringen gerapporteerd met commerciële vluchten. Ondanks dit relatief hoge aantal aanvaringen leiden botsingen met vogels zelden tot ongevallen.

Gegevens uit de Air Safety Database van het Air Transport Safety Institute van het NLR (NLR-ATSI) laten zien dat er in de civiele luchtvaart wereldwijd, met vliegtuigen zwaarder dan 5.700 kg, in de afgelopen 10 jaar 35 ongevallen zijn geweest die gerelateerd zijn aan vogelaanvaringen. Negentien van deze ongevallen vonden plaats tijdens, of net na de start, en in vijftien gevallen leidde de vogelaanvaring tot een geheel of gedeeltelijk verlies van het motorvermogen.

Toch kunnen vogelaanvaringen ernstige gevolgen hebben. Een recent voorbeeld daarvan was het ongeval met een Ryanair 737-800 tijdens de nadering van Rome Ciampino Airport op 10 november 2008. Vanwege een grote groep vogels brak de bemanning de landing af, waarbij meerdere vogels in beide motoren werden gezogen.

Beide motoren verloren vermogen, wat resulteerde in een harde landing waarbij het landingsgestel en de romp werden beschadigd. Een ander voorbeeld is de noodlanding op water die een A320 moest maken na een het verlies van vermogen op alle motoren als gevolg van een aanvaring met een groep ganzen direct na de start in New York.

Een ernstig ongeval in Nederland door een aanvaring met een zwerm vogels was de Hercules ramp op 15 juli 1996 op vliegveld Eindhoven. Hierbij kwamen 34 van de 41 inzittenden om het leven.
Provincie:
Tag(s):