woensdag, 31. maart 2010 - 21:53

’Op stap in de Groene Ruimte’

Emmen

De Emmense wethouder Gezienes Evenhuis heeft woensdag de aftrap gegeven van het scholingsproject ‘Op stap in de Groene Ruimte’ bij het informatiecentrum van de nieuwe woonwijk Delftlanden in Emmen.

Met dit project krijgen werklozen de kans een opleiding te volgen en werkervaring op te doen in het groen. Bij het infomatiecentrum gaan de deelnemers een modeltuin aanleggen. Het scholingsproject is een samenwerkingverband tussen de gemeente Emmen, opleidingsinstituut TerraNext uit Eelde, UWV Werkbedrijf Zuidoost-Drenthe, re-integratiebedrijf All in Care en de noordelijke afdeling van de branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners (VHG).

“Het doel van dit scholingsproject is mensen met een achterstand naar de arbeidsmarkt, te helpen aan een startkwalificatie en een baan in de groene sector”, vertelt Siebe Westendorp onderwijs adviseur van TerraNext in Eelde en tevens projectleider. “We hebben samen met de gemeente Emmen, het UWV werkbedrijf en re-integratie bedrijf All in Care 10 deelnemers geselecteerd die geen werk hadden. Deze 10 deelnemers worden door middel van een voortraject van 13 weken ’klaar gestoomd’ voor de groensector”. Dit voortraject bestaat uit een combinatie van leren, individuele begeleiding, sociale en maatschappelijke training, leer-werkprojecten en stage lopen bij de VHG groenbedrijven.

Uniek in dit project is dat ondernemers in de groene sector, vertegenwoordigd door de VHG regio Noord vanaf het begin betrokken zijn bij dit project. De leden van VHG regio Noord bieden tijdens dit voortraject stageplaatsen aan. Voor de deelnemers die het voortraject met goed gevolg doorlopen, worden leerwerkplekken gezocht. Hierbij komen de deelnemers in dienst van een groenbedrijf, gaan vier dagen per week werken en een dag per week naar school voor een kwalificerende opleiding”.

Eén van de leer-werk projecten waar de deelnemers actief mee aan de slag gaan, is de aanleg van de tuinen rond het informatiecentrum Delftlanden in Emmen. De kosten van de aanleg van deze tuinen en het vijfjarige onderhoudstraject van de tuinen zijn voor rekening van TerraNext. TerraNext vindt het belangrijk dat de deelnemers niet alleen hun talenten kwijt kunnen in een onderwijssituatie, maar ook in de dagelijkse praktijk. “We zijn dan ook erg blij met de medewerking van het bedrijfsleven in de groene sector”, aldus Siebe Westendorp.
Provincie:
Tag(s):