donderdag, 25. februari 2010 - 10:35 Update: 08-07-2014 1:05

'Openingsduel Oranje op WK verplaatst naar ander stadion'

(Elf Voetbal) Op 14 juni zou het Nederlands elftal haar openingswedstrijd op het WK tegen Denemarken moeten afwerken in Johannesburg. Maar de kans bestaat dat Oranje moet uitwijken naar een andere accommodatie.

Het Soccer City Stadion is nog steeds niet klaar voor gebruik.
De organisatie gaat ervan uit dat het immense stadion, waar 95.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen, misschien in april en anders in mei gereed is. "We kunnen nog snel één of twee oefenwedstrijden organiseren en dan moet de arena klaar zijn voor gebruik", tempert Danny Jordaan, hoofd van het organisatiecomité, de zorgen. Al zal er dan niets meer tegen moeten zitten, want anders wordt de datum niet gehaald. Ook de finale staat in Soccer City gepland.

Ook het nieuwe stadion in Nelspruit is een zorgenkindje. Het Mbombela Stadium krijgt voor de tweede keer een ander veld. De FIFA keurde het onlangs al vervangen speelterrein opnieuw af. Het was te gevaarlijk voor de spelers. In allerijl wordt er nu een nieuwe grasmat geregeld. Maar de organisatie denkt ook dit kunstje op tijd te klaren.

Secretaris-generaal Jerome Valcke van de wereldvoetbalbond FIFA uit bovendien zorgen over de kaartverkoop. "We moeten nog 700.000 tickets verkopen." De prijzen gana niet omlaag, om de lege plekken in de stadions tegen te gaan. Gratis toegang voor de arme Zuid-Afrikaanse bevolking is al helemaal niet aan de orde, aldus het FIFA-bestuurslid. De wereldvoetbalbond stelde wel in een eerder stadium het aantal verwachte WK-toeristen flink naar beneden bij: van 450.000 naar 350.000 buitenlandse bezoekers.

De FIFA maakt zich ook nog steeds zorgen over de diverse trainingskampen van de 32 deelnemers. De WK-landen hadden eigenlijk begin deze week hun reis- en hotelplannen officieel bij de wereldvoetbalbond moeten indienen. Omdat evenwel nog niet alle accommodaties in Zuid-Afrika zijn afgebouwd, wachten diverse deelnemers nog even met het opstellen van hun definitieve vervoer- en verblijfschema's. "Ik kan een hele lange lijst opstellen met punten die nog ontbreken of die nog niet af zijn", besloot Valcke.
Categorie:
Tag(s):