zondag, 11. juli 2010 - 13:59

Opgravingen Swifterbant gaan 7.000 jaar terug in de tijd

Swifterbant

Archeologen zijn aan de Bisonweg bij Swifterbant begonnen met een bijzondere opgraving. ‘Waar straks op- en afritten van de N23 worden aangelegd, ligt op ongeveer 3 meter onder het maaiveld een duintop. Op deze duintop hebben ongeveer 7.000 jaar geleden al mensen gewoond’, meldt de provincie Fleovoland.

Iedereen kan de opgraving bezoeken op speciale publieksdagen op 16 juli, 2 augustus, 17 september en 8 oktober. 'Ik nodig iedereen uit om in één stap 7.000 jaar terug in de tijd te gaan,' aldus gedeputeerde René Van Diessen.

Wethouder Ton van Amerongen en gedeputeerde René van Diessen hebben donderdag 9 juli de eerste publieksposter ophangen. Van Diessen vindt het mooi om te zien dat de archeologie zichtbaar wordt. 'Het duingebied waar men vroeger op leefde, kun je nu zien. Het is net een cadeau dat we aan het uitpakken zijn: hoe dichter bij de verrassing, hoe spannender het wordt. We hebben al resten van een bos gevonden en vuurstenen.'

Speciale publieksdag op 28 augustus
Op zaterdag 28 augustus is er een speciale publieksdag van 10.00 uur tot 16.00 uur met extra activiteiten. Die dag kan iedereen uitleg krijgen over het werk, meedoen aan activiteiten, vondsten laten zien aan de archeologen en kijken hoe het dagelijks leven in de midden steentijd eruit zag.

Op deze dag is ook een aantal archeologische instanties uit de provincie aanwezig met informatiestands. Opgeven voor deze dag is niet nodig, voor de andere publieksdagen wel. De rondleidingen zijn gratis. Ook schoolklassen zijn van harte welkom.

Website
Op de speciale website kan iedereen de stand van zaken bijhouden. Er staan wekelijkse berichten op, een weblog van de archeologen, een twitterbox, een fotowedstrijd en straks lesmateriaal voor de groepen 7 & 8. Via de site kunt u ook vragen stellen aan de provinciaal archeoloog Joris Habraken.
Provincie:
Tag(s):