dinsdag, 12. januari 2010 - 16:18

Opnieuw aan stukken gesneden bruinvissen op het strand

Texel

De afgelopen week heeft Ecomare vier meldingen gekregen van dode aangespoelde bruinvissen op Texel. Bij het ophalen van de kadavers bleken drie van hen in stukken gesneden. Gaat het drama van vorig jaar zich herhalen?

Ecomare heeft in maart 2009 al alarm geslagen vanwege het grote aantal dode bruinvissen dat in het begin van vorig jaar aanspoelde. Ook toen was een aanzienlijk deel in stukken gesneden. Het leek toen te gaan om dieren die in netten zijn blijven hangen en verdronken. Dode bruinvissen blijven drijven. Door het versnijden kan er geen gas ophopen in het kadaver en zinken ze sneller.

Als een andere mogelijke doodsoorzaak werd gesuggereerd dat de bruinvissen in een scheepsschroef terecht waren gekomen. Walvisdeskundigen zeggen echter dat de dieren eerst verdronken zijn en vervolgens in stukken zijn gesneden.

In opdracht van het Ministerie van LNV is de doodsoorzaak van de bruinvissen onderzocht op de Rijks Universiteit Utrecht. De resultaten van dit onderzoek zijn echter nog steeds niet bekend gemaakt, terwijl de eerste slachtoffers van dit jaar alweer vallen.

Een mogelijke oplossing om te voorkomen dat walvisachtigen in een staand want verstrikt raken, is om het net te markeren met pingers. Pingers maken een geluid dat voor deze dieren irritant is en ze op afstand houdt. Ecomare en walvisdeskundigen hebben begin 2009 de overheid opgeroepen deze pingers verplicht te stellen. Dat is nog niet gebeurd.

Ecomare wil dat de resultaten van het onderzoek snel openbaar worden gemaakt. En dat de overheid internationale actie onderneemt om een grote slachting onder de bruinvissen te voorkomen, zoals door het verplicht stellen van pingers en het uitvoeren van meer controles.
Provincie:
Tag(s):