maandag, 22. februari 2010 - 10:33 Update: 08-07-2014 1:05

Oppermachtig Ajax laat Vitesse kansloos

Amsterdam

(Elf Voetbal) Vier doelpunten, geen spannende wedstrijd. Zo kan de competitiewedstrijd Ajax - Vitesse kort worden samengevat. In de Amsterdam ArenA bevond Ajax zich in de eerste helft al in veilige haven. Vitesse zal tevreden zijn dat het 'slechts' 4-0 bleef.

Waar Vitesse begon met dezelfde elf spelers als in de thuiswedstrijd tegen FC Twente, daar deed Ajax-trainer Martin Jol wat aanpassingen. Zo kregen Christian Eriksen en Marko Pantelic in vergelijking met de midweekse Europa League-wedstrijd tegen Juventus een basisplaats, terwijl Urby Emanuelson en Oleguer op de bank mochten plaatsnemen. In de eerste minuten van de wedstrijd leek Eriksen het vertrouwen van zijn trainer snel te bekronen, maar de 18-jarige Deen stuitte meerdere malen op Vitesse-doelman Piet Velthuizen.

Ajax had zondag geen kind aan Vitesse. Na een kleine dertig minuten stond er al een 3-0 tussenstand op het scorebord. Het eerste doelpunt werd gescoord door Siem de Jong, die de bal na een fraai overstapje van Pantelic achter Velthuizen kon werken. Kort daarop werd de 2-0 gescoord door Luis Suarez, tevens de aangever van de 1-0. De 23-jarige aanvoerder schoot de bal rustig in de rechteronderhoek. Een vrije trap van Demy de Zeeuw leidde de 3-0 in. Onder druk van De Jong werkte Vitesse-verdediger Paul Verhaegh de bal achter zijn eigen doelman. Het eerste doelgevaar van Vitesse werd gecreëerd in de 24ste minuut. Maarten Stekelenburg bracht redding op een inzet van Claudemir.

In de 38ste minuut leek Santi Kolk de 3-1 op zijn schoen te hebben, maar met een uitstekende reflex bracht Stekelenburg redding op de inzet van de 28-jarige aanvaller. Na een aantal minuten geen doelpunt te hebben gezien leefden de supporters op de tribunes op na een snoeihard schot op de paal van Suarez. Vlak voor de rust wist ook De Zeeuw nog een schot op doel te lossen. Ondanks dat Velthuizen er in de eerste helft al drie om zijn oren kreeg, bleek de Nederlandse doelman echter een uitstekende sta-in-de-weg.

Met de spoedige reis naar Noord-Italië in het achterhoofd besloot Ajax in de tweede helft wat minder druk te zetten. Suarez raakte vanuit een vrije trap nog wel voor de derde keer de buitenkant van de paal. In de 58ste minuut werd het zelfs 4-0 door een doelpunt van opnieuw De Jong. Een afstandschot van de 21-jarige middenvelder rolde hard in de linkeronderhoek. Na de 4-0 waren er slechts drie Ajacieden die gretig bleven. Eriksen zocht naar zijn eerste competitietreffer voor Ajax en De Jong hoopte zijn eerste officiële hattrick te maken. Suarez, die er aanstaande donderdag vanwege een schorsing niet bij kan zijn in de uitwedstrijd tegen Juventus, kreeg kans op kans. Velthuizen stond echter ook een tweede doelpunt van de Uruguayaan in de weg.

Verder kwamen Nicolás Lodeiro en Dennis Rommedahl nog oog in oog te staan met Velthuizen. Beide invallers kwamen kwamen niet tot scoren. Het bleef bij 4-0.
Categorie:
Tag(s):