maandag, 28. juni 2010 - 15:12 Update: 08-07-2014 1:03

Oranje door met 2-1 tegen Slowakije

Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Nederland heeft maandagmiddag de wedstrijd tegen Slowakije gewonnen en zich geplaatst voor de kwartfinales. Vittek schoot een penalty in de 94e minuut langs van Stekelenburg en bracht de eindstand daarmee op 2-1.

Wesley Sneijder scoorde in de 84e minuut het tweede doelpunt tegen Slowakije. Sneijder kon scoren na een voorzet van Dirk Kuijt.

Arjen Robben scoorde in de eerste helft in de 18e minuut het eerste Nederlandse doelpunt en zette de stand daarmee op 1-0 tegen Slowakije. Robben scoorde na een assist van Wesley Sneijder.

Vleugelaanvaller Robben vervangt Rafael van der Vaart, die niet voldoende is hersteld van zijn kuitblessure.

Robben startte vanaf de rechterkant, waardoor Dirk Kuyt naar links verhuisde. Zondag zei Bert van Marwijk nog dat Robben 'niet helemaal vrij' was, maar kennelijk durft hij het risico toch te nemen met de linkspoot, die donderdag tegen Kameroen zijn eerste minuten maakte.

"Hij is nu helemaal vrij", verklaarde Van Marwijk tegenover de NOS. "Bovendien kan hij beter beginnen, zodat we beter kunnen inschatten hoe lang hij kan spelen. Robben start vanaf rechts en Kuyt vanaf links, omdat beide Slowaakse backs moeite hebben met spelers die naar binnen komen. Voor Kuyt maakt het niet zoveel uit van welke kant hij speelt. Misschien is links wel beter zelfs, omdat hij dan wat sneller voor het doel komt."

Ten opzichte van die wedstrijd keert ook Gregory van der Wiel terug in de ploeg. Donderdag speelde Khalid Boulahrouz op de rechtsachterpositie. De rest van het team blijft ongewijzigd.