woensdag, 3. maart 2010 - 23:03 Update: 08-07-2014 1:05

Oranje doorbreekt doelpuntloze reeks met 2-1 winst op VS

(ELF Voetbal) Na drie interlands zonder treffers heeft het Nederlands elftal eindelijk weer eens gescoord. Tegen de Verenigde Staten werd het 2-1 door treffers van Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar. Pas kort voor tijd deed Carlos Bocanegra iets terug.

Dirk Kuijt was degene die de doelpuntloze reeks van Oranje doorbrak. De aanvaller van Liverpool had van bondscoach Bert van Marwijk de voorkeur in de spits gekregen boven Klaas-Jan Huntelaar en benutte na veertig minuten een penalty. De strafschop was versierd door Wesley Sneijder, die na een pass van Gregory van der Wiel knap wegdraaide bij twee tegenstanders en bij de arm werd gepakt door Jonathan Bornstein.

Sneijder was een van de drie creatieve mensen achter Kuijt. Vanaf rechts speelde Arjen Robben, terwijl Eljero Elia voor gevaar moest zorgen aan de linkerkant. Beide buitenspelers hadden bij vlagen aardige acties, maar kwamen niet echt los. Sneijder was van het trio nog het beste in vorm en strooide zo nu en dan met weergaloze passes. Het maakte de eerste helft overigens niet veel opwindender; daarvoor lag het tempo veel te laag.

De incomplete Amerikanen kregen in het eerste bedrijf aanvallend helemaal geen poot aan de grond. Achterin stond het bij Oranje zoals vanouds als een huis. De verdediging, bestaande uit Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen en Giovanni van Bronckhorst, gaf weinig tot niets weg, waardoor Maarten Stekelenburg niet één keer hoefde te duiken. Dat veranderde niet toen Vlaar in de tweede helft Mathijsen verving en zo na vierenhalf jaar afwezigheid zijn rentree maakte in het nationale team. Voor de laatste lijn vormden Mark van Bommel en Nigel de Jong zoals altijd een betrouwbaar blok.

In de tweede helft bleek dat Van Marwijk er wat de spitspositie betreft nog niet uit is. Huntelaar verving in de rust Robben, waardoor Kuijt naar de zijkant verdween. Ook op het middenveld experimenteerde de bondscoach door Rafael van der Vaart na een uur in te brengen als verdedigende middenvelder op de positie van Nigel de Jong. Ook Edson Braafheid, Ryan Babel en Ibrahim Afellay kregen nog speelminuten.

Van de invallers onderscheidden vooral Huntelaar en Van der Vaart zich. Op de rand van het zestien metergebied kreeg hij de bal na 73 minuten aangespeeld van Van der Vaart, om vervolgens aan te nemen en via de ongelukkige Bornstein raak te schieten: 2-0. Van der Vaart leek zelf ook nog te scoren, maar Howard tikte zijn gekrulde schot uit de hoek.

Aan de andere kant was het kort voor tijd plotseling wel raak. Bocanegra was eerder bij de bal dan Stekelenburg en kopte de vrije trap van DaMarcus Beasley binnen: 2-1. Daarmee incasseerde Oranje voor het eerst sinds vijf interlands weer eens een treffer, maar dat mocht de pret niet drukken, al moest Stekelenburg nog een keer gestrekt naar de hoek na een schot van Josmer Altidore.

Met een overwinning op zak gaan de internationals weer terug naar hun clubs. Begin mei melden ze zich weer bij Oranje voor de start van de WK-voorbereiding.