maandag, 14. juni 2010 - 13:26 Update: 08-07-2014 1:04

Oranje is de kleur van Soccer City

Johannseburg/Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Oranje begon op 10 mei in Hoenderloo aan de missie, die op 11 juli moet eindigen in Johannesburg. ELF Voetbal-verslaggever Bas Abresch volgt Bert van Marwijk en zijn mannen op de voet en bericht dagelijks over de ontwikkelingen.

Maandagochtend om iets na half tien werd-ie gesignaleerd: de eerste Oranje-pruik in Zuid-Afrika. Al ruim voor de wedstrijd vulde de ruimte rondom het Soccer City Stadium zich met plukjes Nederlandse fans, wachtend op de wedstrijd tegen Denemarken. Om half elf opende het Fanpark bij het stadion, waar zojuist de eerste biertjes genuttigd zullen zijn. En waar straks ongetwijfeld Viva Hollandia zal worden meegeblèrd met Wolter Kroes.

Nee, een feest zoals vier of twee jaar geleden zal het niet worden. In Duitsland en met name in Zwitserland vulden de straten zich met tienduizenden, zelfs honderdduizenden Oranje-fans. Het leidde tot ongelofelijke taferelen.

De boer nabij Basel die zijn maïsveld maaide om maar meer tenten beschikbaar te maken voor de Oranje-camping, het oude vrouwtje dat zwijgend haar hoofd schudde toen de horde zingende fans richting stad liep. Het zijn prachtige beelden op mijn netvlies, die ik hier in Zuid-Afrika niet zal zien. Te ver weg, te gevaarlijk, te duur.

De vraag is hoeveel Nederlandse fans er wél zullen zijn straks. De officiële cijfers zeggen zesduizend, de ambassade dacht aan tienduizend, het ANP zet nu al in op vijftien- tot twintigduizend. Dat laatste zou niet verkeerd zijn, maar tot volledig oranje gekleurde stadions zal het niet leiden.

Gelukkig hebben de Zuid-Afrikanen extra wapens ingezet voor ons. Allereerst is er het stadion, dat een kleine negentigduizend oranje stoeltjes telt. Ideetje van de aannemer, uiteraard een Nederlander. Die stoeltjes zijn tijdens de wedstrijd niet zichtbaar, maar gisteren hebben de spelers tijdens de training al gezien dat Soccer City een oranje bolwerk is.

Om er nog een schepje bovenop te doen, hebben de Zuid-Afrikanen hun beveiligers in een oranje jas gestoken, draagt de verkeerspolitie oranje hesjes en hebben de fotografen ook overgooiers gekregen in onze nationale kleur. Oranje is vandaag de kleur van Soccer City. Dat kan dus niet meer fout gaan.
Categorie:
Tag(s):