zondag, 11. juli 2010 - 13:28 Update: 08-07-2014 1:03

Oranje krijgt steun uit onverwachte hoek

Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Spanje hoeft vanavond in de jacht op werelgoud niet te rekenen op de steun van het hele land. Sommige Spanjaarden zien liever dat het Oranje van Bert van Marwijk de titel pakt dan hun eigen landgenoten.

De oorzaak van dit opmerkelijke feit is dat de Spaanse separisten zich ergeren aan het feit van het gevoel van nationale trots dat ontstaat bij landen die goed presteren op een WK. De grote politieke verschillen worden zo naar de achtergrond verdreven. Zelfs in de regio van het Baskenland en in Catalaanse streken dook de Spaanse vlag de voorbije dagen op en dat kan bij de meest extreme separisten niet in.

Voetbal is zo voor enkele Spanjaarden ook een politieke kwestie geworden. Het gaat zelfs zo ver dat sommige Basken en Catalanen voor Oranje zullen kiezen. "Als het van mij afhangt, mag Nederland Spanje met 30-0 verslaan", liet Inaki Atxutegi, een 40-jarige inwoner van Bilbao, aan persbureau Reuters weten. "In Madrid gebruiken politici een voetbalploeg die bijna uitsluitend uit Catalanen en Basken bestaat om een concept te verkopen dat de Basken niet willen."

De inwoners van Catalonië en het Baskenland hebben een eigen taal en cultuur en de meeste inwoners willen meer autonomie. Gisteren stond een groot protest in Barcelona op het programma na een beslissing van de rechtbank die stelt dat Catalonië niet als onafhankelijk land kan worden erkend. De WK-finale komt dan ook heel ongelegen. In plaats van de eigen lokale vlag voor het protest hangen inwoners de Spaanse vlag om hun nationale helden aan te moedigen.
Categorie:
Tag(s):