dinsdag, 6. juli 2010 - 12:36

Oranje spruitjeslucht in Utrecht

Utrecht

Vorig week dienden D66 en de VVD een motie in om het kijken van voetbalwedstrijden op schermen ook in Utrecht mogelijk te maken. Dit leidde tot een toezegging van burgemeester Wolfsen dat ondernemers een vergunning konden aanvragen voor het plaatsen van een groot scherm tijdens het WK.

Uiteindelijk hebben alle ondernemers afgezien van het willen plaatsen van een scherm. Raadslid Klaas Verschuure: "de gemeente stelt strenge voorwaarden aan het plaatsen van een scherm, zonder het mogelijk te maken kosten terug te verdienen. Voor ondernemers is het dan ook onmogelijk een scherm te plaatsen en lijkt de toezegging van de burgemeester niet aan de wens van de raad tegemoet te komen"

De gemeente eist onder andere voldoende watervoorzieningen, extra beveiliging, verder mogen er geen bierwagens neergezet worden en moet een half uur na de wedstrijd het feest beëindigd zijn. Hierdoor is het voor een ondernemer onmogelijk om de investering terug te verdienen, laat staan dat er winst gemaakt kan worden. D66 betreurt het dat er tijdens het WK nu nergens in Utrecht in de frisse buitenlucht voetbal gekeken kan worden. Het is begrijpelijk dat er voldoende voorzieningen moeten zijn en dat de veiligheidsrisico's tot een minimum gebracht moeten worden. Vergunningen die aan zulke strikte voorwaarden verbonden zijn, lijken echter meer op een verkapt verbod.

In andere gemeenten waaronder Leiden, Hilversum, Tilburg en Eindhoven zijn de voorwaarden ook streng maar wordt het plaatsen van bierwagens wel toegestaan. Ook mag eerder gestart worden met het feest en mag er tot 1 a 1,5 uur na de wedstrijd wel bier geschonken en gefeest worden. Verschuure: ”Hierdoor is het voor de ondernemer wel mogelijk een scherm te plaatsen en de investering terug te verdienen. D66 vindt dat de gemeente Utrecht nu toch wel iets te betuttelend te werk gaat. Wees dan eerlijk en geef aan dat je het niet toestaat in plaats van te zeggen dat er vergunningen aangevraagd kunnen worden, om vervolgens onhaalbare eisen stellen. We hopen nog steeds op een finale op groot scherm, maar als het zo blijft hebben we er een hard hoofd in”.
Provincie:
Tag(s):