woensdag, 17. november 2010 - 22:46 Update: 08-07-2014 1:02

Oranje wint met 1-0 van Turkije

Amsterdam

(Elfvoetbal) Sprankelend was het niet, het spel van het Nederlands elftal tegen Turkije. De eerste helft kende welgeteld één kans en een ernstige enkelblessure voor Joris Mathijsen. Het resultaat was karig. Slechts de naam van Klaas-Jan Huntelaar prijkte op het scorebord: 1-0.

Het beloofde een mooie sfeervolle avond te worden. In een goed gevulde Amsterdam ArenA - waarin meer Turkse dan Nederlandse supporters aanwezig waren - begon Hedwiges Maduro in de basis. De speler van Valencia vormde samen met Rafael van der Vaart een blok voor de verdediging van Oranje. Jeremain Lens bezette samen met Ibrahim Afellay de vleugels van het Nederlands elftal. Robin van Persie, die in de tweede helft werd ingebracht, begon op de bank.

Verwacht werd dat Nederland de aantrekkelijke speelwijze die werd ingezet tegen Zweden een vervolg zou kunnen geven in de oefeninterland tegen Turkije. Maar de oranjehemden kwamen niet goed uit de verf. Mede door vuurwerk dat op het veld werd gegooid moest de wedstrijd meermaals worden onderbroken. Ook de enkelblessure van Mathijsen vlak voor rust zorgde voor veel fronzen op het gezicht van Van Marwijk.

Botbreuk Mathijsen
Aan het begin van de tweede helft gaf Oranje Turkije een lesje doeltreffendheid. Huntelaar, die bij momenteel zowel bij Schalke 04 als bij zijn land in topvorm verkeert, bracht Nederland op 'z'n Huntelaars' op voorsprong. Maduro legde de bal voor de voeten van de spits, die rustig bleef en koeltjes afrondde. Ondanks de 1-0 overwinning stond het oefenduel met de Turken in het teken van de blessure van Mathijsen, die volgens het eerste rapport een botbreuk boven het enkelgewricht heeft opgelopen.

Peter Wisgerhof en Royston Drenthe maakte woensdagavond hun debuut voor het Nederlands elftal. Wigerhof verving Mathijsen, terwijl Drenthe voor Van der Vaart in het veld kwam. De 1-0 overwinning van Oranje betekent de eerste winstpartij sinds 1993 op Turkije. De eindbalans van Nederland van het jaar 2010 kent vijftien overwinningen, één gelijkspel en slechts één nederlaag.