dinsdag, 1. juni 2010 - 23:17 Update: 08-07-2014 1:04

Oranje zet Ghana simpel aan de kant

Rotterdam

(ELF-Voetbal) Het Nederlands elftal raakt in WK-vorm. Met bij vlagen fantastisch combinatievoetbal werd dinsdagavond Ghana in een oefeninterland met 4-1 verslagen.

Behalve om de eer werd in de Rotterdamse Kuip ook gestreden om de laatste basisplaatsen in Oranje. De basisopstelling die Bert van Marwijk in zijn hoofd heeft, is voor het grootste deel duidelijk, maar op sommige plaatsen is de bondscoach er nog niet uit. Omdat Arjen Robben met een lichte blessure aan de kant bleef, mocht Ibrahim Afellay tegen Ghana starten. Dat ging ten koste van Rafael van der Vaart, die vooraf als eerste gegadigde werd gezien.

Afellay speelde sterk, al miste hij wel twee aardige kansen. Maar in de combinaties met Robin van Persie en Wesley Sneijder toonde de PSV'er dat hij het niveau aan kan. Van der Vaart zat ondertussen te popelen op de bank, terwijl hij zag hoe Dirk Kuijt na een half uur de 1-0 maakte. De aanvaller van Liverpool kon binnentikken nadat een schot van Van Persie maar half kon worden gestopt door de Ghanese doelman Richard Kingson.

Na een uur was het dan eindelijk de beurt aan Van der Vaart. En in de laatste dertig minuten bleek de middenvelder van Real Madrid nog een niveautje hoger te zitten dan zijn concurrent uit Eindhoven. Van der Vaart was overal, deed vrijwel niets fout, scoorde de 2-0 na een prachtige pass van Mark van Bommel en eiste een hoofdrol op bij de laatste twee treffers. Zo draaide Van der Vaart een corner in de 78ste minuut richting Sneijder, die van buiten het strafschopgebied ineens uithaalde en scoorde.

Aan de vierde treffer ging een goede combinatie tussen Eljero Elia en Gregory van der Wiel vooraf. Die laatste lanceerde Van der Vaart, die slim een strafschop versierde. Van elf meter knalde Van Persie keihard binnen. Het was de 4-1, want Ghana kreeg nog wel zijn eretreffer. Asamoah Gyan ontglipte één keer aan de aandacht van de Oranje-defensie.

De uitslag is knap, het vertoonde spel zeer hoopgevend. Van Marwijk gaf aan dat het spel van Barcelona als voorbeeld dient en Oranje komt daar steeds dichter bij in de buurt.
Categorie:
Tag(s):