maandag, 10. mei 2010 - 10:02 Update: 08-07-2014 1:04

Orgelpark vestigt leerstoel Orgelkunde op de VU

Amsterdam

Per 1 mei 2010 beschikt de Vrije Universiteit Amsterdam weer over een leerstoel Orgelkunde. De leerstoel is gevestigd door Stichting Orgelpark in Amsterdam. Het Orgelpark heeft Hans Fidom benoemd tot hoogleraar. Het doel van de leerstoel is het integreren van ‘orgelmuziekwetenschap' en algemene muziekwetenschap.

De Vrije Universiteit kende al eerder een leerstoel Orgelkunde. In 1987 werd universiteitsorganist en Bachspecialist dr. Ewald Kooiman tot hoogleraar benoemd. In december 2008 kwam de leerstoel met de promotie van René Verwer, Kooimans laatste promovendus, tot een eind.

In januari 2009 overleed Ewald Kooiman. Naar aanleiding van suggesties uit de muziekwetenschap, de orgelwereld en de VU zelf besloot het Orgelpark in samenspraak met de VU opnieuw een leerstoel Orgelkunde te realiseren. Het Orgelpark was al sinds zijn opening in januari 2007 muziekwetenschappelijk actief met het Orgelpark Research Program, onder leiding van Orgelparkmedewerker Hans Fidom. De doelstelling van Research Program en leerstoel ligt in het verlengde van die van het Orgelpark als concertpodium: het Orgelpark wil het orgel door een nieuwe presentatie integreren in het algemene muziekleven. De leerstoel zal zich onder meer richten op de onderwerpen Improvisatie, Recent Orgelerfgoed en Esthetica van de Orgelkunst.

Hans Fidom promoveerde in 2002 bij Ewald Kooiman op een onderzoek naar de manier waarop het ontstaan van ‘het moderne orgel' in Duitsland rond 1900 werd begeleid door publieke discussies. Daarin toonde hij aan dat de integrale samenhang van het concept van dit ‘moderne orgel' onder meer in en door deze discussies is gevormd. De vraag hoe de esthetica van muziek en muziekinstrumenten in de praktijk ontstaat, staat ook centraal in Fidoms publicaties over musiceren door organisten.

Hans Fidom (1967) was van 1996 tot 2006 hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Het Orgel'. Ook was hij onder meer actief als secretaris van de Stichting Internationaal Orgelconcours Haarlem en als adviseur van de Kunstraad Groningen. Hij is tevens organist en orgelexpert, beide met een focus op het ‘moderne orgel'.

Het Orgelpark zal fungeren als ‘instituut' van de nieuwe leerstoel. Op het programma staan (promotie)onderzoek, symposia, publicaties en beknopte college- en/of cursusreeksen. De nieuwe hoogleraar Orgelkunde is benoemd voor één dag per week.
Categorie:
Tag(s):