donderdag, 25. februari 2010 - 11:53

Osse jeugdgroep opgepakt na serie gewelddadige berovingen

Oss

Met de aanhouding van zeven leden van een Osse jeugdgroep heeft de politie een overval en drie gewelddadige berovingen in Oss en Berghem opgelost.

Het gaat om zeven Ossenaren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. In november en december 2009 hebben de verdachten in wisselende samenstelling drie gewapende berovingen en een gewapende overval gepleegd.

Een 24-jarige Ossenaar werd op 16 november overvallen op de Grindlaan in Oss. De man werd bedreigd door een overvaller met een vuurwapen. Hij moest op de grond gaan liggen en de overvaller heeft een onbekend geldbedrag uit zijn portemonnee gehaald.

Op 19 november werden drie jongens op een jongeren ontmoetingsplaats (JOP) op de Pachthoeve in Berghem overvallen door zes jongens met bivakmutsen en een vuurwapen. Hierbij zijn sigaretten buitgemaakt.

Een cafetaria aan de Julianastraat in Berghem werd op 20 november overvallen door twee overvallers met bivakmutsen. Hierbij kreeg een klant een vuurwapen tegen het hoofd. Er is niets buitgemaakt.

Op de Bremlaan in Oss werd op 11 december een 16 jarige Ossenaar onder bedreiging van een pistool gedwongen om zijn geld af te staan aan de overvaller.

Naast de geweldsdelicten zijn de jongeren ook verantwoordelijk voor ten minste 25 fietsendiefstallen.

Onderzoek

Het onderzoek naar de berovingen leidde dankzij jeugdagenten snel naar de betreffende jeugdgroep. De jeugdagenten maakten zich zorgen over de ontwikkeling van deze groep. Ze signaleerden dat leden ervan dreigden af te glijden in de criminaliteit. Deze informatie gecombineerd met de amateuristische werkwijze van de overvallers waren aanleiding voor het intensiveren van het onderzoek naar de jeugdgroep.

Gezien de grote impact op de veiligheid wilde de recherche de groep zo snel mogelijk ontwrichten. De aanhoudingen werden verricht tussen 21 december 2009 en 3 februari 2010. Inmiddels hebben de jongeren alle delicten bekend. De recherche stelt een vervolgonderzoek in naar personen die zich begeven in de periferie van de groep en naar de helers van de fietsen.
Provincie:
Tag(s):