zondag, 23. mei 2010 - 11:20

Paramoteur vliegt zonder toestemming boven vliegbasis

Gilze-Rijen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft donderdagavond 20 mei rond 20.45 uur proces-verbaal opgemaakt tegen een paramoteur, een parachutist met een propeller op zijn rug. Dit heeft de KLPD zondag naar buiten gebracht.

De 46 jarige man uit Goirle vloog zonder toestemming in de Control Zone van vliegbasis Gilze-Rijen. De staandehouding van de man gebeurde in nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee, de politie Midden- en Westbrabant en de Luchtvaartpolitie (KLPD).

Een Chinook helikopter van de Koninklijke Luchtmacht merkte donderdagavond tijdens een trainingsvlucht dat de paramoteur in zijn directe omgeving vloog. De paramoteur cirkelde namelijk op de aanvliegroute van de Chinook helikopter naar vliegbasis Gilze-Rijen.

Ongeluk voorkomen
De gezagvoerder van de Chinook helikopter moest zijn koers wijzigen om de paramoteur te ontwijken. Doordat de onderlinge afstand groot genoeg was, bleef een ongeluk uit.

Niet zichtbaar op radar
De gezagvoerder van de Chinook helikopter stelde hierna de verkeersleiding van Gilze-Rijen in kennis. De paramoteur was niet op radar te zien en de verkeersleiding wist dan ook niet dat de man daar vloog. Met een paramoteur zonder toestemming vliegen in de Control Zone kan voor ander gemotoriseerd vliegverkeer een gevaar opleveren.

De Koninklijke Marechaussee en de politie Midden- en Westbrabant assisteerden om de paramoteur te lokaliseren. Uiteindelijk is de Chinook helikopter teruggevlogen om de juiste positie door te geven.

Nadat de paramoteur geland was, hielden twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hem staande en werd de Luchtvaartpolitie in kennis gesteld. De paramoteur kreeg namens de Luchtvaartpolitie een proces verbaal voor het zonder toestemming, zonder communicatie en zonder transponder, een soort identificatiemiddel in de lucht, vliegen in de Control Zone van de vliegbasis.

Daarnaast had de man ook geen brevet voor het besturen van een gemotoriseerd vliegtuig. De Officier van Justitie bepaalt de hoogte van de boete.
Provincie:
Tag(s):