woensdag, 10. maart 2010 - 17:37

Patiënt met open TBC in ziekenhuis Weert

Weert

Afgelopen week is bij een patiënt in het St. Jans Gasthuis (SJG) Weert open TBC geconstateerd. De patiënt wordt inmiddels geïsoleerd verpleegd en met de juiste medicijnen behandeld. Om te achterhalen of mensen besmet zijn geraakt vindt op korte termijn een contactonderzoek plaats. Dit heeft het SJG Weert woensdag bekend gemaakt.

Alle personen in het ziekenhuis, die de afgelopen week in de directe omgeving van de patiënt zijn geweest, worden uit voorzorg onderzocht. Ook familieleden en andere personen, die de afgelopen tijd in de directe omgeving van de patiënt zijn geweest, zullen worden onderzocht. Het is op dit moment nog niet te zeggen hoeveel personen een uitnodiging zullen ontvangen voor een onderzoek.

Besmetting en behandeling
Tuberculose is goed te behandelen met medicijnen en is niet levensbedreigend. De ziekte kent diverse vormen en stadia, waarvan alleen de open variant besmettelijk is. Besmetting vindt plaats door het inademen van de bacterie bij contact met iemand die een besmettelijke vorm van deze ziekte heeft. In de meeste gevallen komt de bacterie door hoesten of niezen in de lucht. Slechts zo’n 10 procent van degenen die besmet raakt, ontwikkelt uiteindelijk de ziekte, maar dit kan soms vele jaren duren. Mensen bij wie een besmetting wordt geconstateerd, krijgen medicijnen voorgeschreven om te voorkomen dat zij de ziekte ontwikkelen. 
Per jaar wordt in Nederland de diagnose tuberculose zo’n 1000 tot 1200 keer gesteld. In Noord- en Midden-Limburg gaat het gemiddeld om 25-30 patiënten per jaar, waarvan ongeveer de helft besmettelijk is.
Provincie:
Tag(s):