vrijdag, 28. mei 2010 - 15:42

Pechtold: ‘Duidelijkheid over 30 miljard staatssteun banken’

Den Haag

D66-leider Alexander Pechtold wil dat er opheldering komt over de 30 miljard euro die de staat gebruikte om ABN Amro en Fortis Bank Nederland overeind te houden. Dit heeft Pechtold vrijdag bekendgemaakt.

Pechtold: “Voormalig minister Bos (Financiën, PvdA) heeft ons altijd voorgehouden dat wij winst zouden maken met de overname. Vandaag blijkt dat voorzitter Gerrit Zalm hier grote vraagtekens bij zet. Ik wil opheldering van de minister van Financiën.”

Eerder zei ook Rijkman Groenink, oud-bestuursvoorzitter van ABN Amro, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de 30 miljard euro staatssteun van de Nederlandse overheid zal worden terugverdiend.

Winstbelofte
In oktober 2008 nationaliseerde de Nederlandse staat Fortis en ABN Amro, om deze banken te redden van een ondergang. Toenmalig minister Bos stelde Gerrit Zalm aan als topman. Bos presenteerde deze overname als een buitenkans. Hij zei dat hij alleen de “gezonde delen” van Fortis overnam.

Daarnaast gaf hij aan dat hij ernaar streefde “over een paar jaar” de bank “met winst voor de belastingbetaler” te verkopen. Pechtold: “Het ziet ernaar uit dat deze belofte niet wordt nagekomen. De minister moet hier nu helderheid over geven. Het is altijd belangrijk om eerlijk en open te zijn, maar zeker nu, in tijden van economische crisis.”
Provincie:
Tag(s):