donderdag, 1. juli 2010 - 23:51

Persverklaring Jan Lonink over "Checkpoint"

Terneuzen

“We hebben overtredingen niet door de vingers gezien maar we hebben hard opgetreden. Ons beleid was daarin veel harder dan van veel andere gemeenten. Daar sta ik nog steeds achter. De uitspraak vandaag is een bevestiging dat wij de juiste en legitieme beslissingen namen."

" Na de strafuitspraak eerder, zou het goed zijn als de coffeeshop ook zelf in de spiegel wil kijken. Want tot nu toe wordt steeds gewezen naar anderen. De gemeente, de politie, het OM, zelfs de driehoek in zijn geheel. Je kunt er lang of kort over praten, maar de kern is glashelder: de coffeeshop heeft zelf bewust en meermalen duidelijke regels overtreden. Dit kun je niet bij anderen neerleggen. Dit werd eerder in de strafzaak erkend en nu ook als het gaat over onze beslissingen in het bestuursrecht. Ik ben blij dat we in de bestuurszaak de kans kregen ons verhaal te doen, want in de strafzaak konden wij helaas alleen als getuige vragen beantwoorden.

Wat mij betreft is hiermee de kous niet af voor de gemeente. Want vandaag is ook een bevestiging van ons standpunt: er is een nieuw en scherper gedoogbeleid nodig. De landelijke politiek moet dit echt gaan oppakken, daar blijf ik voor pleiten. Want als er nieuw beleid is, kun je beter reguleren, heb je meer handvatten als overheid om sneller op te treden en kun je je als coffeeshop minder verschuilen.

We hebben natuurlijk ook zelf belangrijke lessen geleerd uit het dossier Checkpoint, mede door de rechtszaken. Die lessen proberen we al toe te passen in de praktijk. In Terneuzen zien we nu dat er met scherpe beperkingen in het aanbod voor klanten (minder open, minder grammen per persoon, monitoren aantal klanten) een beheersbare situatie kan zijn. Pas als er nieuw beleid is, liefst voortbordurend op hoe we nu in Terneuzen al pionieren, dan zijn er in de toekomst geen lange rechtszaken meer nodig.”
Provincie:
Tag(s):