woensdag, 24. februari 2010 - 16:55

Pijpbom blijkt inderdaad levensgevaarlijk projectiel

Bredevoort

Een zeer verstandige daad, zo betitelt de politie de actie van een vader uit Bredevoort die in december 2009 een pijpbom op het politiebureau inleverde. 'Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het zelfvervaardigde projectiel onderzocht en bij ontploffing had de werking voor zeer ernstig letsel kunnen zorgen', meldt de politie woensdag.

Eind december vonden kinderen het projectiel in Bredevoort. Het betrof een metalen pijp gevuld met kruid en voorzien van een lontje. Duidelijk was dat men de pijpbom tot ontploffing had willen brengen, maar het lontje ging uit.

Uit ervaring weet de politie dat het meestal om jongeren gaat die met vuurwerk aan het experimenteren zijn. Ieder jaar vallen er weer vuurwerkslachtoffers, vaak omdat men de werking van een projectiel onderschat.

De politie heeft om die reden de explosieve werking van de in Bredevoort gevonden pijpbom bij het Nederlands Forensisch Instituut laten onderzoeken. De conclusie is dat het projectiel door de scherfwerking dodelijk had kunnen zijn voor degenen die zich op korte afstand bevonden. Verder zouden de scherven tot op enkele tientallen meters oogbeschadigingen hebben kunnen veroorzaken.

Ondanks het feit dat de jaarwisseling al weer weken achter ons ligt, maakt de politie de uitslag van dit onderzoek bewust bekend. De vader is inmiddels in kennis gesteld.
Provincie:
Tag(s):