woensdag, 19. mei 2010 - 8:34 Update: 08-07-2014 0:31

Pinnen verdringt contant geld steeds meer

De Nederlandse consument heeft het afgelopen jaar fors meer gepind waardoor het aantal contante betalingen voor het eerst aanzienlijk is gedaald, zo meldt Currence in haar jaarverslag over 2009.

Het aandeel van PIN (38%) in het toonbankverkeer steeg naar bijna
2 miljard transacties, als gevolg van de succesvolle campagne ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’. Er zijn circa 100 miljoen kleine bedragen (onder €10) meer gepind.

Deze ‘kleine’ betalingen maakten de helft van de groei uit, die ondanks de omzetdaling (-5%) door de financiële crisis in de detailhandel, aanzienlijk was (11%). Hoewel pinnen steeds meer contant zal verdringen verwacht Currence niet dat binnen enige jaren het contante betalen tot het verleden behoort. Meer pinnen betekent wel kostenbeperking voor het betalingsverkeer en grotere veiligheid in winkels.

Een analyse van het betaalgedrag laat zien dat 80% van alle consumenten een (zeer sterke) voorkeur heeft voor pinbetalingen. Slechts 4% van de consumenten heeft een sterke voorkeur voor contant betalen.

Currence spreekt in het jaarverslag haar zorg uit richting buitenlandse banken, die het iDEAL-systeem niet oppakken. Currence meent dat buitenlandse banken beter de iDEAL-standaard kunnen introduceren, dan dat elk land zijn eigen systeem voor online betalen invoert. Currence is bevreesd dat hierdoor een Europese lappendeken voor online betalingen ontstaat.

Dat is niet alleen slecht voor Europese online kopers maar ook voor die banken zelf omdat in de tussentijd andere, niet-bancaire partijen in dit vacuüm zullen stappen, waardoor die een steeds groter deel van het betalingsverkeer kunnen veroveren. Dit maakt banken afhankelijk van dergelijke partijen en beperkt hun innovatieve slagkracht.

iDEAL, het grootste systeem ter wereld in zijn soort, is al jaren het succesverhaal en voorbeeld van financiële innovatie op internationale betalingsverkeercongressen. Ook het Nederlandse publiek ziet iDEAL als het meest onmisbare financiële merk. Currence heeft iDEAL daarom ook aan de Europese SEPA-eisen aangepast zodat buitenlandse banken iDEAL in Europa kunnen implementeren en hun online klanten kunnen aanbieden.

Het schadebedrag als gevolg van skimming is het afgelopen jaar toegenomen tot €36 miljoen, maar het aantal skimgevallen daalde licht tot 917 in 2009 (2008: 926). Ondernemers, banken en betaalautomaatleveranciers werkten goed samen met Currence, waardoor het aantal skimgevallen bij betaalautomaten dankzij gerichte maatregelen zelfs met 20% daalde.

De vervanging van de magneetstrip door de EMV-chip op de betaalpas (het nieuwe pinnen) zal deze vorm van fraude sterk bemoeilijken. Volgende maand start het nieuwe pinnen. Onderzoek van Currence toont aan dat de berichtgeving in de media over skimmen het vertrouwen in het pinnen niet heeft aangetast. Wel droeg het bij aan een grotere alertheid bij het publiek, waardoor een aantal skimgevallen is voorkomen. Ook verbeterde het pingedrag, met name het afschermen van het intoetsen van de pincode.

De papieren Acceptgiro blijft bestaan en zal aan de Europese eisen worden aangepast. De waardering van het Nederlandse publiek voor dit betaalmiddel was een 7,5. Het product Incasso/Machtigen was met een rapportcijfer van 7,7 nog iets populairder. Door de introductie van Europese regelgeving (PSD) zijn de consumentenvoorwaarden voor Incasso aangepast. De storneringstermijn is uitgebreid naar 8 weken (was 30 dagen) en een Melding Onterechte Incasso kan tot 13 maanden na afschrijving van het bedrag plaatsvinden.
Categorie:
Tag(s):