woensdag, 9. juni 2010 - 15:52

Politie Haarlemmermeer surveilleert ook op het water

Haarlem

De politie in Haarlem surveilleert ook in de zomermaanden van 2010 weer met grote regelmaat op de Haarlemse binnenwateren. ‘Met name op warme dagen surveilleert brigadier Hans van den Berg op het Spaarne, de Mooie Nel, de Ringvaart, de Molenplas en de andere bevaarbare wateren in Haarlem’, meldt de politie woensdag.

Waar Van den Berg vooral op zal letten is snelheid, je mag in Haarlem maar 6 km per uur varen, vaarbewijzen, registratiebewijzen en alcoholgebruik. Hij richt zich bij zijn toezicht en controle specifiek op de pleziervaart. Het doel is om de veiligheid op het water te bevorderen en de overlast door pleziervaart te verminderen.

Van den Berg zal net als in voorgaande jaren nauw samenwerken met de medewerkers van de Havendienst van de gemeente Haarlem. Ook de medewerkers van de gemeente kunnen een proces-verbaal uitschrijven voor overtredingen die ze constateren. Zij letten verder op zaken als het betalen van doorvaartgelden en ligplaatsindeling.

Vrijdagavond 4 en zaterdag 5 juni werden tijdens de surveillance op het water al 16 bekeuringen uitgeschreven voor snelheid en het niet hebben van vaarbewijzen. Van den Berg hoopt door het toezicht ook het aantal bekeuringen te kunnen beperken. Van belang is dat met brugwachters is afgesproken dat ze overtredingen die ze zien op het water via de portofoon door kunnen geven aan Van den Berg.

Extra aandacht is er voor diefstal van bootjes en buitenboordmotoren. In 2009 werden op het water in Haarlem en directe omgeving ongeveer 120 bootjes en buitenboordmotoren gestolen. Dat is meer dan in de jaren ervoor.

Van den Berg gaat dit probleem aanpakken en hoopt het aantal in samenwerking met de politiemensen in de basisteams terug te dringen. Hij vond vrijdagavond tijdens zijn surveillance een mogelijk van diefstal afkomstige boot.
Provincie:
Tag(s):