donderdag, 18. februari 2010 - 18:48

Politie Limburg-Zuid mag 'drugsauto' niet op kenteken scannen

Maastricht

De politie Limburg-Zuid mag geen gebruik meer maken van het scannen van kentekens in de strijd tegen de drugscriminaliteit. Dit heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald.

In het antidrugsproject ‘Waakzaam-Twee’ is de politie Limburg-Zuid in het najaar van 2009 gestart met het controleren van voertuigen. Bij deze controles is voor de selectie van de te controleren voertuigen gebruik gemaakt van automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Met behulp van dit systeem worden kentekens van passerende auto’s gescand. Om te bepalen welke auto’s vervolgens wel en welke niet aan een controle worden onderworpen, wordt nagegaan of het gescande kenteken is opgenomen in een databank. In deze databank bevinden zich enkel nummerplaten van auto’s waarvan de politie weet of vermoedt dat deze betrokken waren bij bepaalde strafbare feiten, niet zijnde feiten op grond van de wegenverkeerswet. In de praktijk gaat het om drugsfeiten.

De rechter in eerste aanleg heeft geoordeeld dat van deze controlebevoegdheid geen gebruik mag worden gemaakt als het enige doel is de bestrijding van de drugscriminaliteit. Het Openbaar Ministerie in Maastricht gaat dit standpunt van de rechter ter toetsing voorleggen aan de hogere rechter in Den Bosch.
Provincie:
Tag(s):