maandag, 20. december 2010 - 10:05 Update: 08-07-2014 1:01

'Politiemensen moeten tegen een stootje kunnen'

Amsterdam

'Professioneel omgaan met agressie en geweld hoort bij het politievak: politiemensen moeten daarom fysiek-mentaal fit zijn en tegen een stootje kunnen'

Professioneel politieoptreden tegen gewelddadig of agressief publiek vraagt om een combinatie van sociale en fysieke vaardigheden en voldoende beleidsruimte om in specifieke situaties wel of niet 'door te pakken'. In uitgaanssituaties komt het vooral neer op sociale vaardigheden en duidelijk grenzen stellen. Bij verkeershandhaving op het opvangen van bekeuringfrustraties. Bij relatietwisten tellen tact en geduld terwijl verwarde agressieve personen omzichtig benaderd moeten worden vanwege het risico van steek- of slagwapens.

Veeal 'oude bekenden'

Toch zijn de mogelijkheden van politiemensen om agressie- en geweldsincidenten te voorkomen of de eventuele gevolgen daarvan te beperken, minder groot dan het lijkt. De burgers die de politie confronteren met agressief of gewelddadig gedrag zijn in driekwart van de gevallen (75%) 'oude bekenden' van de politie, verkeren vaak onder invloed van alcohol (62%) of drugs (9%) en staan bovengemiddeld te boek met een gevarenclassificatie. Omdat deze personen veelal niet of nauwelijks op hun gedrag aanspreekbaar zijn, hebben de sociale vaardigheden van politiemensen in deze confrontaties maar een beperkt effect.

Politie moet meer fysiek fit zijn

Professioneel politieoptreden tegen gewelddadig of agressief publiek vereist van politiemensen specifieke vaardigheden. Wanneer burgers zich met fysiek geweld tegen de politie keren, leidt dat in de meeste gevallen (88%) tot eveneens fysiek geweld van de kant van de politie. Politiemensen moeten daarom fysiek fit zijn en tegen een stootje kunnen. Zij moeten ook mentaal weerbaar zijn omdat de confrontatie met geweld voor politiemensen een ingrijpende ervaring kan zijn.

Dit zijn enkele belangrijke uitkomsten van een studie naar de manier waarop executieve politiemensen van de basispolitiezorg in hun dagelijkse werk omgaan met situaties waarin zij worden geconfronteerd met agressief of gewelddadig publieksgedrag. De studie is uitgevoerd in opdracht van Politie en Wetenschap (P&W) door een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam o.l.v. prof. dr. Jan Naeyé, emeritus hoogleraar strafrechtswetenschappen.
Categorie:
Tag(s):