zondag, 24. januari 2010 - 9:48

'Postcodegeneeskunde in het AZM'

Maastricht

Volgens SP-kamerlid Henk van Gerven is het 'onaanvaardbare postcodegeneeskunde' in een reactie op het bericht dat het Academisch Ziekenhuis in Maastricht patiënten om financiële redenen weigert.

Het ziekenhuis heeft vorig jaar besloten nog slechts een beperkt aantal patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen in de nabije omgeving te behandelen. Het management overweegt dit bij meer dure aandoeningen te gaan doen.

Van Gerven: 'Het is een vreemde zaak dat het management van het ziekenhuis academische specialisten belemmert om academische zorg te verlenen waarvoor ze bij uitstek zijn opgeleid. Het gaat om zeldzame immunologische ziekten die juist in een academisch ziekenhuis moeten worden behandeld. Bovendien is de vrije artsenkeuze van patiënten hier in geding.'

Van Gerven roept minister Klink hierover aanstaande dinsdag tijdens het Vragenuurtje naar de Tweede Kamer. Het SP-Kamerlid wil dat de minister een einde maakt aan het weigeren van patiënten. Ook wil hij van de minister weten of het klopt dat academische ziekenhuizen onvoldoende geld krijgen om dure patiënten te behandelen.

Van Gerven: 'Ik hoop overigens dat de specialisten van Maastricht in het geweer komen en zullen zeggen dat dit niet kan. Het is in strijd met hun eigen beroepseer. Iedereen moet zonder onderscheid geholpen, ook al woont hij of zij een dorp verder.'
Provincie:
Tag(s):