donderdag, 20. mei 2010 - 10:53 Update: 08-07-2014 1:04

Prijsdaling koopwoningen zwakt verder af

Den Haag

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in april gemiddeld 2,2 procent lager dan in april 2009.

De prijsdaling is kleiner dan die in maart, toen koopwoningen nog 3,5 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Na een periode van dalingen van circa 5 procent, zijn de prijsdalingen in de afgelopen drie maanden steeds kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van appartementen was met 0,6 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere typen woningen zoals twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen, daalden met respectievelijk 4,5 en 2,9 procent het meest in prijs.

Friesland was de enige provincie waar de prijzen stegen. Koopwoningen waren daar 0,6 procent duurder dan een jaar eerder. In de overige provincies waren de prijzen lager dan in april 2009. De prijsdaling was met 4,2 procent het grootst in Zeeland.

Ten opzichte van maart 2010 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,8 procent. In Overijssel namen de prijzen met 1,4 procent het meest toe. Zeeland was de enige provincie waar de prijzen daalden. In april waren de koopwoningen daar 1,9 procent goedkoper dan een maand eerder.

Ruim 11 duizend bestaande woningen wisselden in april van eigenaar. Dat is 10 procent meer dan in april 2009. Van alle woningtypen werden meer huizen verkocht. Het aantal transacties van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen nam het sterkst toe.
Categorie:
Tag(s):