donderdag, 16. september 2010 - 21:39

Primeur voor azM in aanpak dikke darmkanker

Maastricht

Een endoscoop met ingebouwde microscoop, waarmee de wand van de dikke darm op celniveau kan worden onderzocht. Met deze innovatieve techniek kan het academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) nog tijdens de endoscopieprocedure de vraag ‘kwaadaardig of goedaardig’ beantwoorden. Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft hiermee de primeur voor Nederland.

Als er voorlopers van kanker, zogenoemde poliepen, worden aangetroffen in de dikke darm, is het praktijk om weefselbiopten af te nemen en die te onderzoeken onder de microscoop. Zo’n microscopisch onderzoek duurt al gauw een week. Met de endomicroscoop kan de diagnose tijdens het onderzoek gesteld worden. Voordeel voor de patiënt is vooral dat er minder tijd verloren gaat met de diagnostiek. Een volgende stap is dat er minder weefselbiopten nodig zijn. Daarmee kan veel geld worden bespaard. Dankzij de endomicroscoop kunnen de biopten ook gerichter worden genomen.

Dikke-darmkanker komt met name in de westerse samenleving veel voor. Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met erfelijke aanleg en omgevingsfactoren, zoals roken, gebruik van alcohol en overgewicht. Na longkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen is dikke-darmkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker. Bij een op de vier gevallen van dikke-darmkanker is er een erfelijke factor in het spel.
Provincie:
Tag(s):