woensdag, 26. mei 2010 - 9:09 Update: 08-07-2014 1:04

Problemen voor duizenden huizenbezitters

Door de economische crisis kampen ongeveer 45 duizend huiseigenaren met hoge woonlasten en een dreigende renteschuld als hun woning wordt verkocht. Dit melden verschillende media vandaag.

Als de crisis erger wordt kan het aantal huishoudens dat in de problemen dreigt te raken, oplopen tot 65 duizend.

Van hoge lasten is sprake wanneer meer dan 35 procent van het inkomen opgaat aan de hypotheek, woonlasten en kosten voor water en energie.

Uit een studie van Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat door de gestegen werkloosheid en de gedaalde huizenprijzen de groep huizenbezitters nu extra kwetsbaar is. De problemen doen zich pas voor als de eigenaar door hoge schulden wordt gedwongen zijn huis te verkopen.De verkoop levert dan niet genoeg op om de schulden af te lossen, waardoor de eigenaar achterblijft zonder huis en met hoge schulden.

Uit de studie 'Kopers in de knel' van SCP blijkt verder dat vooral starters het meest kwetsbaar zijn op de woningmarkt. Naast starters hebben ook niet-westerse migranten en zelfstandigen vaak deze problemen.

Er is al vaker voorgesteld om kopers een minder hoge hypotheken te geven. Op langere termijn zorgt dat dan voor minder huishoudens waar een problematische restschuld dreigt, maar op korte termijn kan zo'n maatregel weer voor een verdere daling van de huizenprijzen zorgen. Het wordt dan namelijk voor veel mensen opeens moeilijker een duur huis te kopen, waardoor de interesse in zulke huizen daalt.
Categorie:
Tag(s):