woensdag, 26. mei 2010 - 8:28

Proef Reddingsbrigade moet meer slachtoffers op zee redden

Den Haag

Binnenkort zal Reddingsbrigade Nederland haar activiteiten uitbreiden in het kustgebied van de regio Noord-Holland Noord.

Bij een calamiteit op zee zal het Kustwachtcentrum vanaf juni niet alleen de KNRM alarmeren, maar ook de reddingsbrigades langs de kust. Het doel van de drie betrokken organisaties is om de efficiency van de hulpverlening met elkaar te verbeteren. Het gaat om een proef van drie maanden, aldus woordvoerder Van Mourik van Reddingsbrigade Nederland in en interview met Blik op Nieuws.

Nu is het nog zo geregeld dat bij een spoedmelding (prio 1) van het Kustwachtcentrum alleen de KNRM uitrukt. In een aantal gevallen zijn deze spoedmeldingen ook binnen handbereik van de reddingsbrigades als die hun boten al op het strand hebben klaarliggen, of al in het water aanwezig zijn. Deze boten met redders kunnen in dit soort gevallen vaak sneller ter plaatse zijn dan een boot van de KNRM die vanaf een ligplaats of loods moet opkomen. Dat kan voor slachtoffers belangrijke tijdwinst opleveren. In alle spoedgevallen zullen voorlopig beide organisaties worden gealarmeerd. In de praktijk werken de reddingsorganisaties lokaal al vaak samen.

Eind dit jaar zullen de resultaten worden geëvalueerd. Als daaruit blijkt dat de Reddingsbrigade een goede aanvulling is, zal het takenpakket van de Reddingsbrigades in het Kustwachtgebied mogelijk landelijk worden uitgebreid.
Provincie:
Tag(s):