donderdag, 24. juni 2010 - 17:28

Project Groene Goud: 'Actief opsporen hennepkwekers'

Venlo

“De bestrijding van hennepteelt in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg richt zich dit jaar nadrukkelijk ook op de criminele organisaties.” Dat zei burgemeester Bruls van Venlo vandaag bij de start van de campagne het ‘Groene Goud’. De intensivering van het onderzoek is een gevolg van de grote hoeveelheid hennepplanten die vorig jaar werd opgespoord en vernietigd.

Regionale ontwikkelingen in stad en platteland laten een verharding van de hennepwereld en toename van de georganiseerde criminaliteit zien, waarbij steeds meer geweld wordt gebruikt. Bruls: “We laten het daarom niet bij het zoeken naar illegale plantages, maar we gaan de hennepkwekers actief opsporen en vervolgen. Waar mogelijk wordt financieel verkregen vermogen uit de hennepteelt ontnomen. Ons credo is: illegale hennepteelt mag niet lonen.”

Tijdens de actie in 2009 zijn in Noord- en Midden-Limburg 45.000 hennepplanten aangetroffen, overigens niet in de percelen die deel uitmaakten van de preventieve campagne, waarin gemeenten, politie, justitie en de LLTB al enkele jaren succesvol samenwerken. De deelnemende akkerbouwers krijgen bakens in de vorm van opvallende jerrycans die zij op hun veld moeten plaatsen. De bakens zijn voor henneptelers een duidelijk signaal dat deze velden extra worden gecontroleerd. Tijdens de actie het ‘Groene Goud’ die tot eind september loopt, worden landbouwvelden gecontroleerd vanuit de lucht, dit jaar voor het eerst ook met een vliegtuig.

Het voordeel van meedoen aan de bakenactie is dat de eigenaars van velden met bakens niet opdraaien voor de kosten van het ruimen als er hennep wordt aangetroffen. Daarnaast kunnen zij een beroep doen op een schadevergoedingsregeling wanneer grote hennepplantages in hun velden worden aangetroffen. Dit jaar is het aantal agrariërs dat zich als deelnemer heeft aangemeld flink uitgebreid.
Provincie:
Tag(s):