zaterdag, 30. januari 2010 - 17:40

Proteion neemt honderden alphahulpen in dienst

Horn

Proteion Schoon heeft met ingang van 1 januari circa 800 voormalige alphahulpen in dienst genomen, waaronder ook alphahulpen van 65 jaar en ouder. Hierdoor zijn de bestaande hulpverleningsrelaties tussen de voormalige alphahulpen en cliënten intact gebleven, meldt de zorginstelling.

Minister Klink van Volksgezondheid riep deze zomer zorgaanbieders op om alphahulpen een passend aanbod te doen voor een dienstverband, omdat er in de zorg een voortdurende behoefte bestaat aan instroom van medewerkers om aan de zorgvraag te kunnen blijven voldoen. Hierna volgde een wetswijziging in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Thuiszorgorganisaties mogen vanaf 1 januari, indien de klant kiest voor zorg in natura, alleen nog medewerkers inzetten voor het verlenen van huishoudelijke hulp die in dienst zijn van de instelling. Een alphahulp is formeel in dienst van een cliënt. Het doel van de wetswijziging is de klant te beschermen tegen de soms ongewenste werkgeverstaken en de positie van de alphahulp te verbeteren. Zij kunnen gebruik maken van de voordelen van een dienstverband in loondienst met de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw en vakantiegeld.

De belangstelling voor een dienstverband als thuishulp bleek groot. Joost Tibosch, directeur Proteion Schoon: “Het overgrote deel van de alphahulpen heeft gekozen voor een dienstverband bij Proteion Schoon. Dat betekent dat de klanten hun hulp hebben behouden en dat er voor hen dus eigenlijk niets is veranderd. Daar zijn we heel tevreden over. Nu gaat onze aandacht uit naar een zorgvuldige introductie van de nieuwe medewerkers.”
Provincie:
Tag(s):