zondag, 28. februari 2010 - 19:36 Update: 08-07-2014 1:05

PSV geeft aardig gas tegen arm RKC: 5-1

(ELF-Voetbal) Vooraf werd een plichtmatige overwinning verwacht, maar uiteindelijk mochten de PSV-fans iets meer dan een helft lang genieten. Het nu officieel gedegradeerde RKC Waalwijk werd op een 5-1 nederlaag getrakteerd.

RKC dacht goed aan de wedstrijd te beginnen, maar zoals verwacht viel het eerste doelpunt aan de andere kant. Frank van Mosselveld trapte in minuut 5 op de hakken van Danny Koevermans en scheidsrechter Jan Wegereef kon niet anders dan naar de stip wijzen. Balázs Dzsudzsák schoot de terecht gegeven penalty feilloos binnen: 1-0.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor PSV en daarom was het ook onbegrijpelijk dat André Ooijer een minuutje later een enorm risico nam door met gestrekt been op het schietbeen van Ruud Berger in te gaan. Voor dat soort overtredingen wordt tegenwoordig een directe rode kaart getrokken, zo weten we inmiddels dankzij de verschillende optredens van de Nederlandse arbiters de laatste weken. Wegereef wuifde het voorval echter weg.

Ibrahim Afellay zorgde voor een hoogtepunt in minuut 19. Zijn solo en harde schot in de linkerkruising waren van grote schoonheid: 2-0. Drie minuten later maakte Danny Koevermans een echte spitsengoal: van dichtbij kroop hij voor zijn man en rondde hij de lage voorzet van Nordin Amrabat af: 3-0.

De vleugelaanvaller tekende vijf minuten voor de rust voor de 4-0 na een prima individuele actie. RKC geloofde er totaal niet meer in en de linies gingen erg ver uit elkaar spelen. Daar maakte PSV dankbaar gebruik van. Het viel de Eindhovenaren te prijzen dat ze in ieder geval probeerden de eigen supporters - die het weeralarm durfden te trotseren - wat moois te bieden.

Charlison Benschop mocht in minuut 63 de eretreffer voor RKC produceren uit een vrije trap. Op dat moment was de PSV-fans het recht op een net zo'n mooie tweede helft ontnomen. Coach Fred Rutten bracht namelijk in de rust Timmy Simons (heb je niets aan bij een offensieve speelstijl) en Zakaria Labyad (te onstuimig) in het veld. Dat kwam het voetbal niet ten goede.

Koevermans liet het Philips Stadion in minuut 68 weer juichen toen hij op aangeven van opnieuw Amrabat de 5-1 op het bord zette. Zo blijft PSV zonder kleerscheuren op koers richting de titel en is er een einde gekomen aan het eredivisie-avontuur van RKC. De Brabanders zullen in het resterende programma niet de acht punten op Willem II goed gaan maken.