vrijdag, 26. februari 2010 - 16:36

Q-koorts bij geitenbedrijf in Zegveld

Zegveld

In Zegveld (Zuid-Holland) is een melkgeitenbedrijf besmet verklaard met Q-koorts. Het gaat om een bedrijf met 1251 melkgeiten. Bij laboratoriumonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) werd de Q-koortsbacterie aangetroffen in 2 verschillende melkmonsters. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdag bekend gemaakt.

De drachtige dieren op het besmette bedrijf zullen worden geruimd. Omwonenden in een straal van 5 kilometer rond het bedrijf izullen een informatiebrief van het ministerie ontvangen. Dit zijn de bewoners van (delen van) de gemeenten Woerden, Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Nieuwkoop.
In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.
Provincie:
Tag(s):