dinsdag, 16. februari 2010 - 21:24

Q-koortsbesmetting in Stolwijk en Haren

Stolwijk

Een tweetal bedrijven is besmet verklaard met Q-koorts. Het gaat om een melkschapenbedrijf in Stolwijk (gemeente Vlist, Zuid-Holland) met ca. 500 melkschapen en om een melkgeitenbedrijf in Haren (gemeente Oss, Noord Brabant) met ca. 600 melkgeiten.

De ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben aan alle mensen in een straal van 5 kilometer rond de twee bedrijven een informatiebrief gestuurd. Voor het bedrijf in Stolwijk gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Vlist, Bergambacht, Schoonhoven, Reeuwijk, Nederlek, Ouderkerk en Gouda. Voor het bedrijf in Haren gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Oss, West maas en waal, Wijchen, Lith en Druten.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.
Provincie:
Tag(s):