dinsdag, 6. juli 2010 - 10:21

Recht op advocaat voor eerste politieverhoor niet vanzelfsprekend

Den Haag

Door organisatorische problemen blijft juridische bijstand vóór het eerste politieverhoor soms uit. Dit stellen raadslieden en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) in het Nederlands Dagblad.

Verdachten hebben sinds 1 april het recht om een advocaat te spreken nadat zij zijn opgepakt voor een misdrijf. Hierdoor zou de positie van een verdachte versterkt worden.

In de praktijk blijkt dat advocaten soms de grootste moeite hebben om binnen de gestelde twee uur bij hun cliënt te zijn. Zo kunnen advocaten door openingstijden van cellencomplexen pas na 09.00 uur naar binnen, terwijl er al aanvragen komen voor 07.00 uur. Als een advocaat niet binnen de gestelde twee uur aanwezig is, vervalt het recht op consultatie.

Niet alleen praktische problemen ontnemen verdachten het recht op een advocaat, ook de strafpleiters zelf zijn nogal eens 'schuldig'. Zo reageren zij soms te laten en zetten zij soms hun telefoon te laat aan. Ook het vergeten van hun dienst kan een oorzaak zijn dat een verdachte er bij het eerste verhoor alleen voor staat.
Provincie:
Tag(s):