donderdag, 25. maart 2010 - 18:33

Rechtbank:'Checkpoint is criminele organisatie'

Middelburg

Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is een criminele organisatie. Dit heeft de rechtbank in Middelburg donderdag gezegd. De leiding en medewerkers van de coffeeshop werden veroordeeld tot milde straffen.

Volgens de rechtbank heeft Checkpoint jarenlang de gedoogvoorwaarden overtreden. Zo had de coffeeshop steeds meer dan de maximale hoeveelheid van 500 gram softdrugs in opslag. Ook hadden de verkopers van Checkpoint kunnen weten dat de buitenlanders hun gekochte drugs mee naar het buitenland zouden nemen. Daarnaast werd de Opiumwet overtreden buiten de coffeeshop door het vervoer, het bewerken en de opslag van softdrugs op grote schaal.

De advocaten hebben de rechtbank erop gewezen dat de overheid alles al jaren wist. Toch vindt de rechtbank dat de officier van justitie de leiding en medewerkers van Checkpoint wel mocht vervolgen, omdat zij wisten dat zij in strijd met de Opiumwet bezig waren. Checkpoint was een goed georganiseerde coffeeshop en ook de aanvoer, de verwerking en de opslag van de softdrugs gebeurden in nauwe samenwerking tussen de leiding en de personeelsleden. Daarom noemt de rechtbank Checkpoint een criminele organisatie. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank de rol van de overheid zwaar laten meewegen. Volgens de rechtbank had Checkpoint nooit zo groot kunnen worden zonder de medewerking van de gemeente Terneuzen. Er is door justitie ook nooit een waarschuwing gegeven dat de coffeeshop kleiner moest worden. De plotselinge inval en het politieonderzoek is het personeel niet in de koude kleren gaan zitten. De officier heeft tegen de hoofdverdachten lange gevangenisstraffen geëist, maar rechtbank vindt dat de voorlopige hechtenis al voldoende straf was geweest. De eigenaar van de Checkpoint is veroordeeld om een kleine 10 miljoen euro crimineel geld aan de staat af te dragen. De officier had een bedrag van ruim 28 miljoen gevraagd. De rechtbank heeft dat bedrag verkleind vanwege de fiscale gevolgen. Verder leidde het optreden van de overheid tot een korting.
Provincie:
Tag(s):