woensdag, 15. september 2010 - 17:59 Update: 08-07-2014 0:31

Rechters rechtbank Almelo met iPads aan de slag

Almelo

Op maandag 20 september start bij de rechtbank Almelo een pilot naar het gebruik van de iPad in de rechtspraak. ‘Een achttal rechters krijgt de beschikking over een iPad, die is voorzien van de nodige naslagwerken en tevens door de rechters zelf kan worden gevuld’, meldt de Rechtbank Almelo woensdag.

De pilot is een initiatief van Kluwer, (online) uitgeverij en informatie- en softwaredienstverlener, en Bistro, het organisatieonderdeel van de Rechtspraak dat zich richt op de ontwikkeling van internetsystemen en -toepassingen. De pilot zal acht weken in beslag nemen. De rechtbank Almelo is het enige gerecht waar deze pilot wordt gehouden.

Gebruik iPad
Van 20 september tot 13 november 2010 zullen acht rechters van verschillende sectoren tijdens zittingen en bij het schrijven van uitspraken gebruikmaken van een iPad.

Via dit moderne multimedia-apparaat kunnen onder andere wetboeken, in het formaat van een e-book, worden geraadpleegd. Tevens is er via een internetverbinding direct toegang tot alle jurisprudentie.

Initiatiefnemers
Aangezien Kluwer één van de initiatiefnemers is, zullen in de pilot Kluwer-boeken voor de verschillende rechtsgebieden (diverse edities Tekst & Commentaar) worden betrokken. Kluwer beproeft zo haar productvernieuwing.

Bistro, de andere initiatiefnemer, onderzoekt de gebruiksmogelijkheden van de iPad voor haar eigen rechtspraak-content. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jurisprudentie op Rechtspraak.nl in combinatie met de vernieuwde Kluwer-content.

Digitale zittingszaal
De rechtbank Almelo is volop bezig met de ontwikkeling van digitale voorzieningen ter ondersteuning van haar rechtspraak. Zo wordt binnenkort gestart met de bouw van een zogenaamde `digitale zittingszaal', waardoor een rechtszitting met een (geheel of gedeeltelijk) digitaal dossier en het horen van getuigen via een videoverbinding tot de mogelijkheden zal behoren.

In dit kader past ook deze landelijke pilot met de iPad. De rechtbank wil hiermee het gebruik van de digitale voorzieningen door rechters bevorderen.
Categorie:
Tag(s):