maandag, 13. september 2010 - 12:13

'Rechts' kan door met onderhandelingen

Den Haag

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft maandagochtend zijn eindverslag aangeboden aan koningin Beatrix.

Daarin staat dat VVD, CDA en PVV verder kunnen met hun onderhandelingen over de vorming van een kabinet. Tjeenk Willinkg raadt koningin Beatrix aan om oud-informateur Ivo Opstelten (VVD) opnieuw te benoemen en de onderhandelingen te hervatten.

In gesprekken met de fractieleiders van de drie betrokken partijen heeft Tjeenk Willink gevraagd of er bezwaren zijn binnen hun fracties, aangezien
de coalitie op de kleinst mogelijke meerderheid leunt.
Zowel Rutte, Wilders als Verhagen gaven aan dat hun fracties unaniem door willen met onderhandelen. Verhagen had laten weten erop te vertrouwen dat 'bezwaren konden worden weggenomen'. Wel lieten zij weten geen garanties op een positief resultaat te kunnen geven.

Anderhalve week geleden liepen de gesprekken stuk, omdat PVV-leider Geert Wilders te weinig vertrouwen had in het CDA. Na het opstappen van de voornaamste CDA-dissident Ab Klink wilde Wilders toch verder praten.
Tjeenk Willink werd door de Koningin gevraagd na te gaan of de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA voldoende kans van slagen zouden hebben.

Koningin Beatrix zal maandagmiddag op Paleis Huis ten Bosch oud-informateur Opstelten ontvangen voor overleg.
Provincie:
Tag(s):