woensdag, 20. januari 2010 - 8:43

Rechtszaak tegen Wilders begonnen

Amsterdam

Woensdagochtend is bij de rechtbank in Amsterdam om 09.00 uur officieel de rechtszaak tegen Geert Wilders begonnen.

Inhoudelijk zal de zaak nog niet worden behandeld. De rechter zal vandaag onder meer bepalen hoeveel en welke getuigen er tijdens het proces zullen worden gehoord.

Wilders advocaat, Bram Moszkowicz zal met een lijst van vijftien tot twintig 'getuige-deskundigen' komen, die hij gedurende het proces wil oproepen. Het gaat om specialisten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting, islamkenners en radicale moslims.

Aanhangers van Wilders zijn woensdagochtend bij de rechtbank bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen het proces. Ze hebben spandoeken bij zich tegen het proces en voor de vrijheid van meningsuiting.
Wilders zelf zei dinsdagavond zich 'heel erg strijdbaar te voelen'. "Ik ben ervan overtuigd dat het proces tot niets anders dan vrijspraak leidt. Ik ga ervoor knokken.'', aldus Wilders in het AD.

Aanklacht
Wilders staat terecht voor haatzaaien, discriminatie en het beledigen van moslims. Gisteren zei het OM nog dat het overweegt om vrijspraak te eisen. Het is er nog steeds niet van overtuigd dat de uitlatingen van Wilders strafbaar zijn. Het hof besliste anders en vond dat er wel een proces moest komen.

De zaak wordt door de NOS vanaf 09.00 uur live uitgezonden op themakanaal Journaal24 en op nos.nl. Ook RTL Nieuws volgt het proces rechtstreeks via RTL Nieuws.nl en RTL Z.
Provincie:
Tag(s):