vrijdag, 17. september 2010 - 19:45

Reders willen vrij verkeer tussen Europese havens

Amsterdam

De Europese transportministers willen vrij verkeer van zeeschepen tussen EU-havens gaan bevorderen. Zij steunen hiermee een voorstel ingediend door België, momenteel de halfjaarlijkse voorzitter van de EU.

De definitieve beslissing valt pas in december, als de Europese regeringsleiders erover besluiten op de laatste top onder het Belgische voorzitterschap. De KVNR dringt al jaren aan op het zo snel mogelijk afschaffen van de vele douane-inspecties - bijbehorende formaliteiten en administratieve lasten - wat een sta-in-de-weg is voor het milieuvriendelijke shortsea verkeer over de Europese wateren.

Het vrachtverkeer over zee is nog lang niet zo vrij als het weg- en spoorvervoer in de interne markt. Momenteel houden de landsgrenzen 22 kilometer uit de kust op. Op grond van de huidige Europese regels worden de goederen dan formeel uitgevoerd en moeten ook weer formeel worden ingevoerd en ingeklaard. Schepen moeten daarmee aan veel administratieve verplichtingen voldoen voordat zij mogen aanmeren. In iedere haven moet daardoor opnieuw elk schip door de douanecontrole.
Categorie:
Tag(s):