dinsdag, 29. juni 2010 - 11:16

'Risico bankvergunning DSB-bank was te groot'

Den Haag

In de Haagsnieuwspoort heeft Scheltema het eindrapport overhandigd aan minister De Jager die opdracht had gegeven om de ondergang van de DSB-bank te onderzoeken. Conclusie is dat de DSB-bank in 2005 nooit een bank vergunning had mogen krijgen.

Volgens Scheltema bestaat het rapport uit een Privaat gedeelte en heeft ook een publieke kant.

Privaat

De 'missie' van DSB was het tegen concurrerende rentes kredieten te verstrekken. De winst werd behaald door de verzekering die om het krediet moest worden afgesloten. Deze was op basis van een koopsompolis. De provincies die de DSB hiermee opstreek was fors te noemen.

Verder ontbrak het bij de DSB aan een evenwicht in de leiding. Zo was Dirk Scheringa groot aandeelhouder en directeur van de bank. Hierdoor had hij als enige de leiding over de bank.

De band tussen DSB-bank en DSB-beheer heeft DSB ook geen goed gedaan. In het beheer gedeelte waren de sport en het museum van Scheringa ondergebracht. Het bank gedeelte zou te hoge leningen hebben verstrekt aan het beheer gedeelte.

Verder is Scheltema van mening dat de DSB-bank onvoldoende heeft gereageerd op de kredietcrisis.

Publieke kant

Bij het verstrekken van een bank vergunning in 2005, heeft de Nederlandsche Bank onvoldoende naar de bedrijfsstructuur gekeken. Omdat Scheringa het alleen voor het zeggen had, zou een bankvergunning nooit afgegeven mogen worden.

Uit het rapport van Scheltema blijkt dat de Nederlandsche Bank altijd voldoende op de hoogte is geweest van de ontwikkelingen binnen de bank. Zij heeft dit op een beloop gelaten en volgens Scheltema 'het de Nederlandsche Bank onvoldoende haar tanden laten zien' om de problemen binnen de bank te tackelen.

In de zomer van 2009 statte de Nederlansche Bank een reeks van maatregelen tegen de DSB-bank. Deze werden onderbroken omdat Pieter Lakeman de oproep deed aan spaarders om al hun geld bij de DSB-bank weg te halen. Hierdoor was het redden van de bank onmogelijk geworden.
Provincie:
Tag(s):